В теперішній час лікарям загальної практики-сімейної медицини надано статус провідної медичної спеціальності, які відповідають за надання медичної допомоги, як при першому контакті з пацієнтом так і у подальшому спостереженні за хворими.

Сімейна лікувальна практика базується на засадах доказової медицини і головними її принципами є довготривалість та безперервність спостереження.

Практика доказової медицини – це об’єднання індивідуального професіоналізму – кваліфікації, клінічного мислення. Саме тому сімейний лікар – це висококваліфікований спеціаліст, здатний вирішувати як проблеми кожного окремого хворого,так і сім’ї в цілому.

З 2017 року пріоритетом діяльності Уряду є боротьба з серцево-судинними захворюваннями, першочерговими інструментами в якої є профілактичні заходи та робота з первинною ланкою.

Питання лікування серцево-судинної патології, рекомендації ESC з хронічного коронарного синдрому 2019 року та імплементація рекомендацій ESC з ведення хворих на гострий коронарний синдром з підйомом сигменту ST були розглянуті 02.10.2019 року на засіданні Клубу сімейного лікаря, терапевта, кардіолога «Доказова медицина в клініці внутрішніх хвороб та сімейній медицині 2019» кафедрою кардіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, яку очолює доктор медичнихнаук, професор, заслужений лікар України ДОЛЖЕНКО Марина Миколаївна та за участю головного лікаря Сумського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, голови групи експертів «Кардіологія, хірургія серця та магістральних судин, дитяча кардіоревматологія» кандидата медичних наук Марцовенка Ігора Михайловича.

На засіданні Клубу були присутні кардіологи, сімейні лікарі, терапевти, педіатри, невропатологи, ендокринологи Сумської області.

Майстер-клас Агібалова О.М. Лікарсько-індуковані ураження верхніх відділів травного тракту: профілактика та лікування.

Майстер-клас Долженко М.М. Рекомендації ESC з хронічного коронарного синдрому 2019 року. Розбір клінічного випадку.

Майстер-клас Симонова С.С. Коли потрібні антибіотики резерву при негоспітальній пневмонії на амбулаторному етапі.
Поради лікарю Долженко М.М. Імплементація рекомендацій ESC з ведення хворих на ГКС з підйомом сегменту ST. MINOCA.

Майстер-клас Андреєвої Г.Л. Роль бета-блокаторів в лікуванні артеріальної гіпертензії. Кому, коли, як?

Майстер-клас Долженко М.М. Лікування хворого з артеріальною гіпертензією та хронічним коронарним синдромом за Європейськими рекомендаціями 2018-2019 рр. Клінічний розбір.

Майстер-клас Давидової І.В. Хворий з АГ та ІХС: чи реально попередити ускладнення?

Майстер-клас Радченко Г.Д. Антигіпертензивна терапія у пацієнта з резистентною артеріальною гіпертензією та ураженням нирок.

Заняття в групах проводились в інтерактивному режимі, слухачі відповідали на тести.
По закінченні семінару науковці відповіли на запитання. Слухачам були видані сертифікати.
Спікерами заходу відмічена висока активність та професійний рівень слухачів – лікарів Сумської області.